بارها شنیده ایم یا خوانده ایم که کودک یا نوجوانی مورد آزار جنسی قرار گرفته است و اثر آن تا بزرگسالی ادامه داشته از جمله کابوس های شبانه ,استرس, افسردگی , بی اعتمادی به افراد
در اغلب موارد تجربه آزار جنسی در کودکی تا سالها مسکوت مانده و درمان نمیشود، این موضوع لزوم درمان آزار جنسی در بزرگسالی را بیشتر میکند. چرا که حتی با گذشت زمان نیز میتوان به پیامدهای مخرب و آسیب زای این اتفاق پی برد. آسیبهای روحی و روانی ناشی از آزار جنسی در تمام زندگی فرد باقی میماند و آگاهانه یا ناآگاهانه فرد را رنج میدهد. آموزش مسائل جنسی به کودکان، بهترین راه برای پیشگیری از این اتفاق است. نیاز به محیطی امن و قابل اعتماد، اولین اصل لازم برای درمان و بهبود زندگی قربانی محسوب میشود و جز فضای درمان تخصصی توسط روانشناس، شاید راه دیگری وجود نداشته باشد. مادری به مرکز مراجعه کردند و مشکل خودشون را اینگونه عنوان کردند که دختر ۱۴ ساله ای دارند که در کودکی مورد آزار جنسی عموی خود قرار گرفته است و هنوز خاطره اون آزار در ذهنش است و اونواذیت می کنه در همان دوران با مسبب این امر برخورد شد ولی خاطره اون از یاد دخترم نمی رود
اثر تجاوز جنسی به کودک و عواقب آن در بزرگسالی
مطالعات روانشناسی نشان می دهد که تغییر در سبک زندگی می تواند اثر بسیار زیادی داشته باشد با کنار آمدن تجربه های بد زندگی مخصوصا اینکه در دوران کودکی رخ داده باشد
برای حل این مشکل نیازه که نوجوان دوره های مشاوره و روان درمانی را طی کند تا مشکل به کلی حل شود
در درجه اول باید فرد آسیب دیده فعالیت مدام ورزشی داشته باشد در باشگاه یا گروه های ورزشی عضو شود و به فعالیت بدنی و جسمی بپردازد
فرد آسیب دیده باید یک رابطه امن با پدر و مادر و سایر افراد دیگر داشته باشد باید دوباره اطمیان از دست رفته را به دست بیاورد و احساس امنیت کند که با مراجعه به روانشناس این مشکل قابل حل است
حضور دوست های خوب و مورد اعتماد به افراد آسیب دیده از آزار جنسی کمک می کند یک دوست خوب بهترین انگیزه برای این افراد است که از لاک خود برون آمده و دوباره به زندگی برگردند
پس ورزش و مراجعه به روانشناس و دوست خوب فراموش نشود
مسائلی که در طول آزار جنسی اتفاق میافتد
با وجود تجاوز و آزار جنسی به کودکان از هر دو جنس، در اغلب موارد تنها زنان برای درمان آزار جنسی در بزرگسالی به کلینیکهای روانشناختی مراجعه میکنند. بیشتر تجاوزات جنسی به پسران در سنین زیر ۱۲ سال رخ میدهد، اما معمولا این حادثه را نه گزارش میدهند و نه درباره آن با کسی حرف میزنند. این در حالی است که آسیب وارده به پسران کمتر از دختران نیست
تجربه آزار جنسی معمولا به صورت مشابهی در دوران کودکی رخ میدهد، نشانههایی که این افراد شاید در طول سالها آن را تجربه کنند به شرح زیر میباشند:
_ در طول سالها، چندین بار مورد آزار قرار گرفتهاند.
_ معمولا موضوع را مخفی نگه میدارند، حتی تا بزرگسالی.
_ اغلب متجاوز یک عضو خانواده یا یکی از نزدیکان بوده است.
_ در طول آزار دیدن هیچ تهدید یا خشونتی ابراز نشده.
_ آزار جنسی، لزوما انجام دخول کامل نیست اما مالش اندام جنسی از زیر لباس و حتی با انگشتان پا نیز اتفاق میافتد و مصداق آزار است.
_ درمان آزار جنسی در بزرگسالی هنگامی سختتر میشود که بعضی قربانیها احساس لذتی که در طول تجاوز اتفاق افتاده را زیاد به یاد میآورند.
_ در بیشتر موارد قربانی حداقل ۵ سال سن دارد، اما ۷ تا ۱۳ سالگی بیشترین خطر از جانب تجاوزگران جنسی متوجه قربانیان میباشد (این فقط آمار است و همیشه باید مراقبتها وجود داشته باشد).
_ بسیاری از کسانی که آزار میبینند (نه همه) از خانوادههایی هستند که در آن اعتیاد، اختلالات جنسی، خشونت خانگی و جدایی وجود داشته است.
پیامدهای کودک آزاری در بزرگسالی قربانی
پیش از درمان آزار جنسی در بزرگسالی لازم است پیامدها و میزان آسیبهای روانی وارد شده را بررسی کنید. از آنجا که در اغلب موارد متجاوز یکی از نزدیکان قربانی است، حس اعتماد کودک خدشه دار شده و او نمیتواند حتی در بزرگسالی به کسی اعتماد کند. هر چه این فرد به کودک نزدیکتر باشد، آسیب بیشتر خواهد بود. اکثر تجاوزها بدون ابراز خشونت است، بنابراین موجب نوعی سردرگمی و احساس گناه زیاد در قربانی میشود.
مردان، به دلیل اینکه کمتر این موضوع را بیان میکنند، احتمالا بیشتر در معرض آسیبهای بزرگسالی، بخصوص در روابط زناشویی هستند و ممکن است به اختلالات کژکاری جنسی مبتلا شوند. تلاش قربانیها برای سرکوب افکار، اجتناب، حواس پرتی و گرایش به سمت اعتیاد، به دلیل نیاز به فراموش کردن خاطرات آزار دهنده است. برای کسب اطلاعات در زمینه اختلالات کژکاری جنسی کلیک کنید.
خاطرات صحنه تجاوز جنسی از طریق دخول نمیباشد، بلکه سوءاستفاده جنسی به هر شکلی همین پیامدها را میتواند داشته باشد. افسردگی، احساس گناه و شرم، سرزنش کردن خود، اختلالات خوردن، نگرانیهای جسمانی، تعارضات شناختی و روحی، تخریب اعتماد به نفس، مشکلات جنسی، مشکل در روابط و اختلال استرس پس از سانحه برخی از اثرات روحی قربانیان آزار جنسی هستند. پیشگیری از تجاوز جنسی بهترین راه حل ممکن میباشد، اما برای قربانیان حتی در بزرگسالی درمانهایی وجود دارد که در ادامه مطرح کردهایم.
درمان قربانیان آزار جنسی در بزرگسالی
امروزه کمکهای رواندرمانی و مشاوره با استفاده از مدل روابط سالم برای قربانیان آزار جنسی در دسترس است. این درمانها به مراجعان کمک میکند که روابط سالم و خالص را برای بازیابی اعتمادشان انجام دهند. مشاوره به قربانی کمک میکند تا احساسات آزاردهنده را در محیطی سالم و با احساسی بهتر نسبت به خود بیان کرده و تفکرات اشتباهی که نسبت به خود و محیطش دارد را از بین ببرد.
درمان شناختی آزار جنسی در بزرگسالی
در قدم اول این درمان به بررسی و یافتن ارتباط بین ارزیابیها، ذهنیتهای اشتباه و ناکارآمد قربانی با آسیبها و احساسات منفی شدید میپردازند. پس از آن که قربانی از چگونگی کارکرد این مسیر شناختی اطلاع یافت با کمک روانشناس به اصلاح آن پرداخته و تفکر صحیح را جایگزین میکند.
درمان شناختی – رفتاری آزار جنسی در بزرگسالی
درمان شناختی رفتاری، فرد را نقش اصلی و مهم در گسترش و حفظ پاسخهای احساسی و رفتاری به شرایط زندگی میداند. در واقع فرد با تجربه مداوم احساسات آسیب زا، آنها را در خود توسعه میدهند. اصلاح الگوهای ذهنی و رفتاری اشتباه و انجام تکالیف شناختی و عملی، محور اصلی این درمان است که به قربانی کمک میکند تا با بازیابی خود، از افکار آزاردهنده سانحه، کنده شده و به زندگی عادی خود ادامه دهد.
آموزش مهارتهای تنظیم احساسات، آرامش و مدیریت استرس، ربط دادن افکار به هم، مهارتهای عاطفی و تخلیه هیجانی تعدادی از مسیرهای درمانی برای قربانیان آزارهای جنسی است که حتما باید زیر نظر یک روانشناس پیگیری و انجام شود. همچنین برای درمان اختلالات و کژکاریهای جنسی که ممکن است از تجربهی تجاوز جنسی نشأت گرفته باشند، میتوانید از مشاوره جنسی کمک بگیرید.
درمان آزار جنسی در بزرگسالی
بسیاری از آسیبهای روانی، نمود بیرونی ندارند و قربانیان تصور میکنند که آسیب جدی ندیدهاند. اما بر اساس تحقیقات، پس از مصاحبههای بالینی آسیبهای پنهانی ناشی از تجارب سوءاستفاده در قربانیان مشخص شد، که تمام جنبههای زندگی شخصی و روحی آنها را تحت تاثیر قرار داده و افراد حتی متوجه آن نیستند. تا زمانی که زندگی، روابط و افکار شما توسط یک روانشناس تحلیل نشود؛ پازل شخصیتی شما کامل نشده و هیچوقت نمیتوانید از سلامت کامل روانی خود مطمئن باشید.
جمع آوری شده توسط سایت روانشناسی خانواده
جهت اطلاع از مشاوره روانشناسی خانواده می توانید به شماره های زیر در واتس آپ پیام بدهید
۰۹۳۵ ۹۱۴ ۵۰۹۹
۰۹۳۶۷۴۷۷۶۰۳