استرس شغلی چیست؟
استرس شغلی چیست ؟ یک واکنش طبیعی به فشارهای محیط کار است. این واکنش میتواند بهصورت علائم جسمی، احساسی و رفتاری بروز کند.
این واکنش میتواند بهصورت علائم جسمی، احساسی و رفتاری بروز کند. بهعبارتدیگر، استرس شغلی پاسخی طبیعی به چالشها و تقاضاهای محیط کار است
که میتواند بر سلامت جسمی و روانی افراد شاغل تأثیر منفی بگذارد. در ادامه به طور مفصل به بررسی علل، عوامل، عوارض و راهکارهای کنترل استرس در کسبوکار پرداخته شده است
عوامل و علت استرس در محیط کار
استرس در محیط کار تا حدی طبیعی است، اما اگر استرس مزمن و شدید باشد، میتواند به سلامت جسمی و روانی شما آسیب برساند.
معمولاً افراد استرس شغلی را بر اثر عوامل زیر تجربه میکنند.
حجم کار بیش از حد
انجام وظایف و پروژههای متعدد در زمان محدود، میتواند منجر به استرس و اضطراب در فرد شود؛ کارمند در یک شرکت کوچک، وظایف مربوط به دو یا سه شغل را بهتنهایی انجام میدهد
عدم تعادل بین کار و زندگی
عدم وجود مرز مشخص بین کار و زندگی شخصی، مانند چککردن مداوم ایمیلها یا پاسخگویی به تماسهای کاری در ساعات غیرکاری، میتواند به فرسودگی شغلی و استرس مزمن منجر شود.
محیط کاری نامناسب
فضای فیزیکی نامناسب (نور نامناسب، دمای نامناسب، سروصدای زیاد)، روابط ضعیف با همکاران یا سرپرستان، عدم وجود فرهنگسازمانی مناسب و عدم امنیت شغلی میتوانند
از عوامل ایجاد استرس در محیط کار باشند؛ تصور کنید یک کارمند هستید و در یک دفتر با فضای فیزیکی نامناسب و پر سروصدا کار میکنید و با همکاران خود رابطهٔ صمیمی ندارید.
عدم کنترل بر شغل
عدم اختیار در انجام وظایف، عدم وجود فرصت برای ارتقای شغلی و عدم تناسب وظایف با مهارتها و علایق فرد میتواند منجر به احساس بیارزشی
و عدم رضایت شغلی و در نهایت استرس شود؛ یک کارمند وظایف محوله را بدون هیچگونه اختیاری در نحوه انجام آنها انجام میدهد و هیچ فرصتی برای ارتقای شغلی و بروز استعدادهای خود ندارد.
عدم امنیت شغلی
ناامنی اقتصادی، بیثباتی در شغل و تغییرات سازمانی میتوانند منجر به ترس از اخراج یا ازدستدادن شغل و در نهایت استرس و اضطراب در فرد شوند؛ یک کارمند در شرکتی که با مشکلات مالی روبرو است، دائماً نگران اخراجشدن از کار است.
تعارض و درگیری در محیط کار
اختلافنظر با همکاران یا سرپرستان، رقابت ناسالم و آزار و اذیت در محیط کار میتوانند منجر به تنش و استرس در فرد شوند؛ کارمندی که دائماً با یکی از سرپرستان خود در مورد نحوه انجام وظایف اختلافنظر دارد.
مشکلات شخصی
مشکلات مالی، مشکلات خانوادگی، مسائل مربوط به سلامتی و سایر مشکلات شخصی میتوانند به طور غیرمستقیم بر محیط کار فرد تأثیر بگذارند و منجر به استرس و اضطراب در او شوند؛ یک کارمند به دلیل مشکلات خانوادگی دچار اضطراب و افسردگی شده است و تمرکز خود را در محیط کار از دست میدهد.
عوارض استرس در کسبوکار
استرس در محیط کار میتواند عوارض منفی متعددی بر کسبوکارها داشته باشد. این عوارض بهطورکلی به دو دسته عوارض فردی و عوارض سازمانی تقسیم میشوند که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
عوارض فردی
کاهش بهرهوری
کارمندان مضطرب و پر استرس تمرکز و دقت کمتری دارند و در انجام وظایف خود کندتر عمل میکنند.
افزایش ترک شغل
افراد با استرس شغلی بالا به دنبال شغل راحتتر میگردند و تمایل به ترک شغل فعلی خود دارند.
کاهش رضایت شغلی
افراد با استرس شغلی از شغل خود رضایت کمتری دارند و انگیزه و تعهد کمتری به کار خود نشان میدهند.
مشکلات سلامتی
استرس مزمن میتواند منجر به مشکلات جسمی و روانی متعددی مانند بیماریهای قلبی عروقی، فشارخون بالا و اختلالات خواب شود
عوارض سازمانی
کاهش سودآوری
استرس شغلی چیست؟ کاهش بهرهوری، افزایش غیبت و ترک شغل و افزایش هزینههای مربوط به سلامتی کارمندان میتواند منجر به کاهش سودآوری سازمان شود.
افت کیفیت محصولات و خدمات
کارمندان پر استرس دقت کمتری در انجام وظایف خود دارند و این امر میتواند منجر به افت کیفیت محصولات و خدمات ارائه شده توسط کسبوکار شود.
ضعیفشدن روابط با مشتریان
کارمندان پر استرس ممکن است در برخورد با مشتریان صبر و حوصله کمتری داشته باشند و منجر به ضعیفشدن روابط با مشتریان شود.
افزایش تنش و درگیری در محیط کار
استرس میتواند منجر به تنش و درگیری بین کارمندان با یکدیگر و همچنین بین کارمندان و سرپرستان شود.
تضعیف فرهنگ سازمانی
استرس مزمن میتواند منجر به ایجاد یک محیط کاری سمی و منفی شود و فرهنگسازمانی را تضعیف کند.
باتوجه به عوارض گسترده استرس در کسبوکارها، توجه به این موضوع و اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با آن، از اهمیت بالایی برخوردار است
راههای ازبینبردن استرس از کسبوکار استرس شغلی چیست؟
استرس شغلی علاوه بر اینکه فرد را درگیر میکند و آثار مخربی را برای وی به همراه دارد، اثرات منفی و زیانهای مالی را نیز برای سازمانها به همراه دارد.
برای ایجاد یک محیط کاری بدون استرس، مدیریت باید یک محیط کاری سالم و امن را ایجاد کند؛ برنامههای حمایتی و آموزشی
مانند مشاوره روانشناسی، برنامههای ورزشی و مهارتهای مقابله با استرس میتواند به کارمندان در مدیریت استرس کمک کند؛
با تشویق کارمندان به استفاده از مرخصیها و ساعات غیرکاری، به آنها در ایجاد تعادل بین کار و زندگی کمک کند و با کارمندان خود
در مورد مشکلات و انتظارات آنها به طور شفاف و واضح صحبت کند. اگر شما مدیریت و سرپرستی مجموعه ای را بر عهده دارید
اما این موضوع برایتان چالش است بهتر است از جلسات کوچینگ استفاده کنید.
بحث در مورد این پست